Teringin hendak makan kuih tradisional seperti beka nyiur, akok atau kuih bakar perisa labu?. Jangan susah pergi ke Kampung Serting, Pulau Kerengga, anda ternampak sebuah gerai yang berasap dengan papan tanda yang bertulis BAU ASAP EEH. Gerai ini terletak di sebelah kanan ( dari arah Kuala Terengganu) iaitu selepas Penjara Marang.
Bukan saja anda boleh membeli kuih tetapi anda boleh melihat proses mengadun bahan, membakar dan sehingga masak. Untuk membuat kuih akok, mereka mengguna bahan asas seperti gandum , telur dan dikacau sehingga sebati. Apabila siap mereka akan menuang ke dalam acuan kuih.
Kuih ini dibakar dengan sabut kelapa. Cara membakarnya, diletak bara sabut di atas tudung dan di bawah acuan diletak bara arang. Tunggu selama setengah sejam dan baru boleh diangkat.
Inilah rupa kuih beka nyiur yang siap dimasak. Rasa terliur hendak makan. Beka tengah panas enak dimakan. Harganya RM2.00 untuk 7 biji.
KEDAI BUKAK JAM BERAPA SAMPAI BERAPA YA
BalasPadam